donderdag 19 februari 2015

Koe kalven

Tijdens de dracht ligt het kalf op zijn zij in de baarmoeder van de koe. In de eerste uren na het afkalven zal de koe haar kalf schoonlikken. Op de dag van het afkalven zal een koe weinig eten.


Vaak is ze een beetje gestresst. In het weiland lopende koeien die gaan afkalven zonderen zich vaak van . In de volksmond wordt weleens gezegd dat koeien vaker kalven bij volle maan.

Afhankelijk van de soort koe worden kalveren verschillend behandeld. Een kalf is het jong van een koe , maar bij andere grote zoogdieren wordt de aanduiding ook gebruikt. Het baren noemen we kalven of afkalven , en het . Veranderingen aan de uier. Bij koeien begint het opuieren ongeveer weken voor het kalven. Bij drachtige pinken gebeurt dit eigenlijk al vanaf de 4e maand.


In veel gevallen is het niet bekend wanneer de waterblaas gebroken is en kan derhalve moeilijk ingeschat worden hoelang een koe reeds aan het kalven is. Is de afkalfplaats volledig gescheiden, breng dan de koe enkele dagen voor het .

Heb dit gemaakt voor school. Stelregel nummer bij afkalven is: laat de koe met rust. Een overzicht rondom ingrijpen bij . Het gedrag van de koe vertelt of ze gaat kalven.


Het opzwellen van de uierklieren, het verslappen van de . Bij een eerstekalfs koe duurt deze fase over het algemeen langer dan bij een oudere koe. Grote kalveren zijn, omdat ze strak in de geboorteweg liggen, niet. Normaal gesproken kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. Koeien hoeven niet per se individueel af te kalven , in het koppel kan prima, als de afkalfstal . Geboortemelder: wanneer moet je koe kalven ? CowsOnWeb is een unieke geboortemelder voor koeien dat de geboorte van een kalf vele uren op voorhand. In de melkindustrie wordt een koe elk jaar kunstmatig zwanger.


Als gevolg van de aanhoudende hitte kalven drachtige koeien gemiddeld dagen eerder af dan verwacht, stelt ForFarmers. Koeien zijn al na acht maanden tot een jaar geslachtsrijp. Een drachtige koe bevalt na negen maanden ( afkalven ). De koe brengt de geboorte, die enkele uren .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts