donderdag 23 maart 2017

Gele dovenetel eetbaar

Thee van de gele dovenetel in het badwater wordt gebruikt tegen alle urine- en blaasaandoeningen bij mannen. De gele dovenetel bloeit vanaf begin mei, soms al eerder. Thee gemaakt van de witte dovenetel wordt aanbevolen bij mensen met nierklachten.


Dit geld overigens niet voor de gele dovenetel. Bloemen: de bloemen zijn eetbaar en te gebruiken in desserts. De bonte gele dovenetel is weer een andere ondersoort van de gele dovenetel.


Ook de blaadjes en bloemen van dovenetel zijn eetbaar. Dovenetel lijkt op brandnetel, maar prikt niet. Je hebt gele , witte en paarse dovenetel , . De witte dovenetel komt van oorsprong voor in West-AziĆ« en heel Europa. In Noord-Amerika, IJsland en Nieuw Zeeland is dit plantje . Veel –zelfs vervelende- onkruiden zijn eetbaar. Lamium purpureum) de witte ( L. album), de gevlekte (L. maculatum) en de gele dovenetel (L. galeobdolon).


Daarnaast groeit hier nog de Gele dovenetel , waarvan de bloemen nog zoeter zijn. De nederlandse naam is Gele dovenetel , familie van de Lamiaceae. Ondersoorten: Gele dovenetel wordt wel onderverdeeld in ondersoorten: Kleine gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon subsp. galeobdolon) en Grote gele . De bladeren zijn wit bont . Wat is de eetbare plant van dit moment. Alle bloemen zijn eetbaar en de jonge blaadjes van alle soorten zijn lekker in. Alle kleuren bloemetjes zijn trouwens eetbaar.


Op dit moment staat de gele dovenetel bij ons in de tuin, met blauwe druifjes ertussen is het . Prachtige bloemen, alles bovengrondse delen eetbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts