vrijdag 31 maart 2017

Hommelsoorten

Een hommelsoort is een biologische soort die deel uitmaakt van het geslacht van de hommels (bombus). Hommels behoren tot de bijachtigen en zijn insecten. De Wilde Bijengids: overzicht van de in Nederland voorkomende hommels.


Deze gids is bedoeld voor mensen die de Ne- derlandse hommels willen leren herkennen. Door hun formaat en kleurig uiterlijk lijken hommels makkelijk op .

De Zandhommel is een extreem zeldzame hommelsoort waarvan aangenomen wordt dat die op de rand van uitsterven staat in België. Zo worden teelten van klaver en luzerne - gedurende bepaalde periodes erg welkom voor vele hommelsoorten - grotendeels vervangen door de economisch. Er zijn enkele hommelsoorten die algemener zijn dan andere.


Twee grote soorten, die beide vroeg in het voorjaar met nestbouw bezig kunnen zijn, zijn de. Intensieve akkerbouw en klimaatverandering bedreigen bijna een kwart van de Europese hommelsoorten met uitsterven. Vierentwintig procent van de Europese hommelsoorten wordt met uitsterven bedreig zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een kwart van alle hommelsoorten wordt met uitsterven bedreig zo blijkt uit een rapport dat bekend is gemaakt door IUCN, de wereldwijde .

Van Japan, over China tot Chili: de Europese hommelsoorten zijn alomtegenwoordig. Eén probleede Europese hommelsoorten blijven niet . Kijk voor het tellen eerst rustig rond en probeer de verschillende hommelsoorten , bijen en zweefvliegen te herkennen. Voor minder algemeen voorkomende hommels en voor koekoekshommels kan je best andere determinatie-. Vooral intensieve landbouw is, net als bij de bijen, de grote boosdoener. Naturalis onderzoeker Leon Marshall onderzoekt hoe bijen in het verleden reageerden op veranderingen in het klimaat en landgebruik in . Hommelsoorten die momenteel bedreigd zijn blijken een lage variatie in hun DNA te hebben.


Soorten met hogere variatie lopen nog steeds . Bestel hier natuurboeken, zoekkaarten, pakketten voor natuureducatie binnen en vooral buiten. Voor scholen en particulieren, voor iedereen. Omdat heel wat bijen- en hommelsoorten. Biobest biedt wereldwijd verscheidene hommelsoorten aan die voldoen aan de lokale wetgeving.


Onze hommelsoorten zijn: . Het is niet de bedoeling om hier een volledig overzicht te geven van alle hommelsoorten , dit zou ons veel te brengen. De rode klaver werd vroeger veel .

Bovendien is het niet zo eenvoudig om de . Een kwart van de Europese hommelsoorten is met uitsterven bedreigd en recent onderzoek wees uit dat de voorbije decennia van de insecten verdwenen. Veel hommelsoorten trekken direct naar twee- en meerjarige planten omdat deze meer nectar te bieden hebben. Dit is de meest aangetroffen hommelsoort. De koninginnen komen reeds vroeg in de lente, zo rond eind februari, uit hun overwinteringsplaats in de bodem en .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts