donderdag 16 november 2017

Hoe krijgt een kip een ei

Schaalvlies Het ei komt dan in het schaalvliesvormingsgedeelte, waar er twee schaalvliezen bijkomen. Maar, weten we ook hoe een kip deze eieren legt? De kip die de eieren legt, is de leghen. In dit gedeelte krijgt het ei een harde schaal.


Hoe en wanneer het proces precies is verlopen, is evenmin volledig bekend.

Dit waren al vooral grotere kippenrassen die vooral dienden voor eieren en . Of is het een van de zoveel eieren dat een kip legt bevrucht. Hoe komt het dat het mooi glad is en hard? Een ei van een kip is tov de afmetingen van de kip relatatief groot. Ik had laatst een ei met dooiers erin dus dit vroeg ik mij af!


Als een kip wel eieren kan leggen zonder dat er een haan bij was, kan daar dan ook een kuikentje uit groeien? Ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat kippen minder en zelfs helemaal geen eieren meer leggen.

Het kan te maken hebben met de leeftijd. Gebakken, gekookt, gepocheerd of verwerkt tot omelet of scrambled eggs. Iedere Nederlander eet gemiddeld 2eieren per jaar.


Niet alleen gekookt of gebakken, maar ze. Bij het houden van kippen zijn de eieren een leuke bijkomstigheid. Maar hoeveel eieren legt een kip eigenlijk? Rarara hoe doet ze het, hoe verplaatst een kip haar ei , en waarom?


De klodder eigeel zakt naar de eileider, een lange spiraalvormige buis waarin het ei continu wordt gedraaid en kan worden bevrucht. Hoe kan het dat die kippen dan toch eieren leggen? Het grit dat kippen eten bevat de kalk voor een stevige schaal.


Krijgt je kip te weinig kalk binnen? Dan legt ze een ei met een slappe schaal: een windei. Lees hier hoe een ei in een kip ontstaat! Hoewel het ei voor ons in het dagelijks leven heel gewoon is, is het voor de kip niet zo makkelijk om een ei te maken.


Kun je aan de buitenkant van de kip zien of ze eieren legt?

Kijk in het Opzoekboek Dier hoe je een kip hanteert. Je krijgt van de docent twee eieren. Het heeft namelijk alles te maken met de soort kip waar het ei vandaan komt.


Dit heb je hoe dan ook zelf al eens ondervonden: de smaken . Een aantal bezoekers van Landleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts