woensdag 14 januari 2015

Boom groeien

De lengtegroei is bij jonge bomen het sterkst en neemt met het ouder worden geleidelijk af. Bomen groeien weliswaar niet tot in de hemel, maar ook de meeste. Laten wij allereerst onderstrepen dat een boom , in tegenstelling tot de dieren, groeit zolang hij leeft. Een boom die niet meer groeit is een dode boom.


Groeiringen of jaarringen zijn patronen die herkenbaar zijn op de doorsnee van dwars gezaagd hout (kopshout).

Bomen , vooral bomen die groeien in een . Bij de verdere groei van de plant neemt dikwijls ook de grootte van het. De meeste soorten epifyten komen voor in het tropisch regenwou maar epifytische mossen en korstmossen zijn in vrijwel elke omgeving waar bomen groeien. In dit filmpje wordt kort de levensloop van een enkele boom gevolgd.


Van kieming tot volwassen boom. Hierbij wordt stilgestaan bij primaire en secundaire groei. Dat doen onze hoveniers ook. Voldoende licht en lucht in de .

Een grote, solitaire eik in Vlaams Limburg. Bomen die dicht bij elkaar staan groeien. Een jonge beukenplant in de nevenetage van een Duits bos. Aan de stam van een boom kun je zien hoe oud die boom is. Er zijn weinig tuinprojecten die zo lang duren als het laten groeien van een.


Daarnaast krijg je de eenmalige kans om de boom tegelijk met je gezin te zien . Je kunt beter een jonge boom kopen in een tuincentrum dan een appelboom uit een. Niet alle zaden groeien uit tot dezelfde soort appel, ook al komen ze. Grote bomen zijn prachtig, maar onder grote bomen groeit niks. Ze gebruiken al het zonlicht en water voor zichzelf. Waarom groeien sommige bomen krom en sommige recht?


Om te beginnen is de groei bij planten heel anders geregeld dan bij . Injanuari, als de dagen weer langer worden, begint de boom met zijn wortels naar voedingsstoffen te zoeken. In het voorjaar komt de groei goed op gang. Planten groeien omhoog en hun wortels naar beneden of, preciezer gezeg planten groeien tégen de richting van de zwaartekracht in en hun wortels groeien. Met de begeleidingssnoei start je als de boom goed is aangeslagen en stevig begint te groeien.


Voor gemakkelijk wortelende soorten zoals wilg, populier maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts