donderdag 22 januari 2015

Vlier blad

De gewone vlier (Sambucus nigra) is een plant uit de muskuskruidfamilie. Voor veel andere dieren is de soort giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad. Ook komt er een vlier met paars blad en roze bloemen voor.


De geur van fijngewreven bladeren is zo typisch, dat daar ook een vlier goed aan te herkennen is. Zowel de witte schermvormige tuilen als de bessen worden .

Naast bladvorm, bladran nervatuur, vrucht en bloeiwijze, leer je ook het gebruik en geneeskundige waarde van . Naamgeving (Etymologie): De naam vlier komt van het onrustig heen en weer fladderen van de bladeren in de wind. De rest van de struik niet: zodra je het blad aanraakt, komt er een voor deze soort . Begin februari als de vlier haar purper getinte jonge blad begint te vertonen wordt er ter ere van de Witte Vrouw Holle al sinds oude tijden een groot feest . Dat komt doordat het vooral de takken aan de buitenzijde zijn die bladeren. Het blad is oneven geveerd en samengesteld uit kleine . Gewone vlier wordt ook weleens holderboom genoemd.

Opgelet: niet rijpe bessen en bladeren van de gewone vlier zijn giftig, ook de niet rijpe bessen van. Bloem en bes te gebruiken . De peterselievlier is een variant van de zwarte vlier met sierlijk diep ingesneden bladeren die doen denken aan peterselie. Van de vlier kun je het hele jaar door eten: Judasoren in de winter,. Bij de peterselievlier zijn de bladeren dieper ingesneden, gelijkend aan . Veel bomen staan dik in knop.


Er zijn er zelfs die al in blad beginnen te komen. De (gewone) vlier is een struik die bloeit met geelwitte bloemen in grote schermen. De bloemtros is plat en heeft 4-hoofdvertakkingen. De bladeren zijn donkergroen en staan kruiswijs tegenover elkaar. Kortom, de vlier is een stuik die in elke tuin een plaats verdiend.


De vlier is een zeer algemene inheemse boomachtige struik. Vlier met ingesneden blad. Spring naar De geneeskracht van de bladeren van de vlier - Normaliter zul je de bladeren weinig gebruiken maar in noodgevallen kan het handig . Echt een plek waar de vlier zichzelf heeft uitgezaaid.

Naast de bessen en de bloesem kunnen ook de bladeren van de vlier. Bladen dubbel gevind met ingesneden blaadjes. Behalve vlier heet de plant in Zuid-Limburg heulenteer, holdertere, hölentère, hullunder.


Het is een natuurlijke variëteit van de gewone vlier. Men praat en schrijft of dat de . De naam vlier zou zijn afgeleid van het Nederduitse vlieder wat betrekking heeft op het gevederde blad. Deze rode vlier is een prachtige heester met diep ingesneden purper blad en roze bloemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts