dinsdag 18 april 2017

Zaden bewaren

Wie een groentetuin heeft, houdt aan het eind van elk seizoen meestal tal van zakjes met groentezaad over. Maar hoe lang heeft het zin om zaden te bewaren ? Professionele bedrijven bewaren zaad bij minus twintig graden Celsius. Dan blijft het lang kiemkrachtig. Onlangs bleek dat een zuurstofarme .

Wederom hangt het van de soort groente af hoe lang je de zaden kunt bewaren , maar over het algemeen kun je de zaden minimaal jaar bewaren. Het bewaren van zaden is eigenlijk alleen van toepassing wanneer je zelf zaden gaat oogsten. Wanneer je namelijk zaden koopt, komen de zaden natuurlijk in . Planten vormen vaak na de bloei zaden. Door zaden te oogsten en bewaren heb je volgend jaar een heleboel gratis planten.


Hoe koeler, droger en donkerder de zaden bewaard worden, des te dieper slapen de zaden , en des te langer kun je ze bewaren. Een tuin vol met gratis bloemen.

Door ieder jaar de zaden van uitgebloeide bloemen te oogsten en bewaren kun je elk volgend. Kervel, schorseneer en reukerwt bijvoorbeeld gaan hun rijpe zaden zelf. Ik bewaar ze in een plastic bakkie,maar die puilt nou vort uit, hoe bewaren jullie ze, en hoe weet je wat voor zaden je allemaal hebt.


Hoe lang moet je zaad drogen voor je het weer gebruikt? Houdbaarheid zaden apr. Oogsten of winnen van tomatenzaden aug. Het enige dat je hoeft te doen is de zaden oogsten en bewaren. Zelf je zaden oogsten om die volgend jaar weer te gebruiken in je moestuin is.


De zaden - de boontjes of erwten - zijn dan hard geworden en kan je bewaren. Veel zaden kan je jarenlang bewaren. Van andere zaden loopt de kiemkracht veel sneller terug. Oude sla- en spinaziezaadjes . Veel soorten zaden zijn meerdere jaren te bewaren.


Het is dan ook belangrijk om de zaden die u eventueel over heeft en voor volgende jaren wilt bewaren , . Aankomend jaar wil ik meer geordend werken. Het eerste wat ik wil doen is de zaden netjes.

De houdbaarheid van zaden is erg verschillend. Elke groente produceert andere zaden die op hun beurt lang of net erg kort kiemkrachtig zijn. In de herfst is het de tijd van oogsten der zaden. Na verzamelen gaat droog zaad in zakjes.


De kiemproef test de kiemkracht. Je kan de bloemenzaden altijd bewaren als je niet toekomt aan het direct uitzaaien. Wij verpakken de zaden op het moment dat er besteld wordt, dus ze zitten . Gedurende de zomer rijpen er steeds meer zaden.


In het naseizoen barst het dan ook van de zaden in de tuin. Verzamel ze snel, voordat de . Als je het eerste deel over het zelf zaden oogsten nog niet hebt gelezen, kijk dan eerst even op de bladzijde Zaden. Van welke planten wil je zaden bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts