vrijdag 14 april 2017

Grote kaardebol

Ook de stekelige bladeren . Op het eerste zicht lijken kaardenbollen op distels, maar ze zijn er niet mee verwant. Bladeren: De bladeren vormen eerst een rozet. De grote kaardenbol kan bijna meter hoog worden en heeft . Op onderkant van de middennerf zitten driehoekig-priemvormige stekels.

De tegenoverstaande bladeren zijn . De bloemkleur is lila en de bloeitijd is van ca. Grote Kaardebol is een tweejarige drachtplant die in de periode van juli- september bloeit. Deze plant heeft een krachtigen, hollen, gegroefden, zwak stekeligen stengel. De wortelbladen zijn langwerpig, aan de rand kaal of borstelig gewimper zelden . De lila bloemetjes bloeien in een krans om het bloeihoofd.


Grote kaardebol is een stevige gestekelde plant.

De stekelige bloemhoofden van de nauw . Blijft ook uitgebloeid lang mooi en trekt dan veel dieren aan (puttertjes in de winter). Zou eigenlijk een ereplaats verdienen. Zaait zich gelukkig fanatiek uit.


In Zuid-Limburg, Zeeland en het rivierengebied komt ze plaatselijk algemeen voor. Het is een winterharde plant die verlangt naar een . Dipsacus fullonum, grote Kaardebol. Bloeitijd: juli – september. Er is geen enkele plant te vinden met een stekelige bol met bloemen erin.


Seedo zaden, goedkoop, snel en betrouwbaar. De plant werd ook wel Weverskaarde genoemd en werd gekweekt om de stekelige zaadbol waarmee wol werd opgeruwd . Ik heb een paar honderden zaailingen van de grote kaardebol (Dispacus fullonum)gratis af te halen. Hoe groot is de kaardebol bij de koop.


De wilde of grote kaardebol heeft een paar kenmerken van een distel, maar is het niet. Net als de kleine kaardebol en het Duifkruid behoort de .

Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch . Vertalingen grote kaardebol NLFR. Bron: , Zie MWB Natuurwoordenboek. Voorbeeldzinnen met `grote . Wol werd vroeger gekaard met de vruchten van deze plant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts