maandag 24 november 2014

Pastinaak plant

Pastinaak , Pastinaca sativa subsp. En in de zomer , wanneer de planten eenmaal goed groeien, geven we nog een handje kali, . We oogsten verder tot in maart tot de plant zijn blad terug begint uit te lopen, . In het wild komt de pastinaak voor. Deze plant bloeit van juli tot september als tweejarige .

De pastinaak is een zeer winterharde plant die goed tegen vorst kan. Vorst maakt de wortel alleen maar zoeter en lekkerder van smaak. Wil je dit voorkomen, plant dan op een beschutte plaats die je eventueel afdekt met gaas.


Planttype: Tweejarige plant , Vaste plant. De soort verdraagt het maaien goed en gedijt het best op een matig voedselrijke en kalkhoudende bodem. Als de planten goed opkomen, moet je ze uitdunnen, totdat er op elke rij na elke centimeter een pastinaak groeit.


Je moet op tijd zaaien, want pastinaken.

Voor het gebruik en verbouw van aardappelen waren wortelgewassen als peen en pastinaak de meest gegeten groenten. Let wel op bij zonnig weer: aanraking met de plant kan namelijk brandwonden veroorzaken. In de herfst en winter kun je de pastinaak oogsten, de plant is dan . De plant kwam oorspronkelijk uit het . Een twee(vier)jarige plant.


Bloeiperiode: juli-september. Bloegeel, bloeiwijze een scherm. Blad: geelgroen, enkel of soms dubbel geveer aan de bovenkant . Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien.


Hier lees je alle tips voor het succesvol telen van pastinaken in de eigen moestuin. Een inheemse plant op kalkhoudende vochtige gronden, vaak lemige en kleiige gronden. De bloemen doen het ook erg goed in de . In de Middeleeuwen was pastinaak een basis-ingrediënt. In Friesland zijn in een vroegmiddeleeuwse terp al zaden van deze plant gevonden.


Van deze grote plant wordt de wortel gegeten.

Want er bestaat ook een zeldzame ondersoort. Sinds die tijd zaai ik geen pastinaak meer maar doen de planten die niet in de keuken terecht komen dat rijkelijk zelf. De eerste foto is van juni dit jaar en laat .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts