dinsdag 12 juli 2016

Koekoek eieren

Een andere afbeelding melden Meld de aanstootgevende afbeelding. De (gewone) koekoek (Cuculus canorus) is in West-Europa de bekendste koekoek. Op een moment dat het nest onbewaakt is, steelt de koekoek er een ei uit en eet dit zelf . De winter brengt de koekoek door in zuidelijk Afrika.


Het vrouwtje legt een ei in een zorgvuldig uitgezocht nest . Hij legt zijn eieren in het nest van een ander.

De koekoek is een zogenaamde broedparasiet. Daarmee is het een echte broedparasiet. Een koekoek verstopt zich en begluurt de beoogde pleegouders. Wanneer ze een geschikt nest ontdekt heeft, wacht ze tot er een paar eieren. Eenmaal uit het ei duwt het koekoeksjong andere eieren of kuikens over de rand.


Koekoek , Cuculus canorus, – cm. Kuifkoekoeken broeden hun eieren niet zelf uit maar laten dit over aan een adoptieouder. Wanneer deze het ei niet ontdekken, duwt het koekoeksjong de .

Toegenomen sterfte tijdens de trek naar Afrika. Klimaatopwarming waardoor de waardvogels eerder beginnen met broeden en de koekoek te . Meestal komt het ei van de koekoek eerder uit dan de andere. Op de eerste plaats heeft hij zijn eieren zodanig aangepast dat het kleurpatroon sterk lijkt op dat van de . Dat hebben wetenschappers . Elke week behandelen we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de koekoek die haar eieren in een nest van een andere vogel legt.


Voor velen is de koekoek ook een echte lentebode. De wapenwedloop tussen koekoeken en hun slachtoffers gaat gestaag door. De gedupeerden van de koekoek – die zijn eieren in het nest van . Halbertsma noeme dezen vogel ook, men leest in de Rimen e-i Toltsjes, den volgenden regel. Wetenschappelijke naam Cuculus canorus. Een volwassen koekoek -vrouwtje kiest voor haar ei meestal een nest van dezelfde.


De zangvogels beschermen hun nest tegen de koekoekseieren. Meestal neemt ze vooraf enkele eieren van de waarvogel uit het nest. Na een zeer korte broedtijd van dagen komt de jonge koekoek uit het ei. Het wordt tegenwoordig vrij algemeen aangenomen dat de meer directe en doeloorzaak van het instinct van de koekoek is dat zij haar eieren niet dagelijks legt, .

Goede broedeieren zijn een garantie voor een goede kweek. Deze veronderstellen dat de ouderdieren een evenwichtige . Heb je je net als ik wel eens afgevraagd wanneer die gevederde vrienden .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts