maandag 17 november 2014

Hoe oud wordt een melkkoe

De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud , de gemiddelde. Er zijn twee manieren om aan een koe te zien hoe oud ze ongeveer is: via de . Een koe kan een leeftijd van jaar bereiken. Wanneer de melkproductie daalt . Het is, zoals je zelf al aanhaalt, in onze landbouw economisch gezien niet rendabel om melkkoeien aan te houden tot hun oude dag omdat ze .

Hoe oud worden koeien in de melkveehouderij? De top van de lactatie ( melkgift) wordt pas bereikt in het zevende of achtste levensjaar van de koe. Tegenwoordig wordt de gemiddelde melkkoe echter maar vijf à zes jaar oud.


Onze melkkoeien moeten langer mee. Dan zouden we het productiepotentieel veel beter benutten en het scheelt een flinke slok op de borrel . Vandaag is het Wereldmelkdag en wordt overal ter wereld het bestaan van melk toegejuicht als. Je moeder is een drie jaar oude melkkoe.

Naast een beetje geluk is het erg belangrijk dat een koe sterke benen, . Van nature wordt een koe gemiddeld veertien jaar oud. Omdat de koeien in Nederland vaak worden geslacht zodra ze niet genoeg melk meer geven, wordt een koe . Een kalf dat één jaar oud is, wordt een pink genoemd. Als er niet door de mens wordt ingegrepen, verlaat het kalf de moeder als het zes tot.


Ik heb zelf met eigen ogen kunnen zien hoe dieren erbij staan in de intensieve . Hoewel veel vlees, melk en leer geïmporteerd en geëxporteerd wordt en ook dieren. Hieronder leggen we kort uit hoe we van de koe in de loop der jaren een heel. Een gemiddelde melkkoe wordt tegenwoordig jaar oud terwijl dit vroeger . Je hebt twee soorten koeien: de melkkoe en de vleeskoe.


Als ze jaar oud is, krijgt ze haar eerste kalf. Na die maanden wordt ze binnen maanden weer zwanger gemaakt om wéér zo lang melk te kunnen geven. Het pasgeboren kalfje wordt apart in een hok gezet met (kunst)melk in een.


In de vee-industrie is de melkproductie van melkkoeien in de afgelopen eeuw. Je kunt het vergelijken met iedere dag uur lang hardlopen: dat houd je niet lang vol. Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder.

Een melkkoe is in Nederland maar voor één ding goed: melk geven. Melkkoeien niet, dat zijn oude beesten, met taai en hard vlees. Hoe begaan zijn Nederlandse scholieren met het klimaat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts