dinsdag 19 september 2017

Zwanger schaap

Dekking en dracht van schapen. Schapen en geiten die lammeren kunnen een gevaar zijn voor zwangere vrouwen en voor hun ongeboren kind. Het gaat daarbij om de kans op besmetting met . In het voorjaar zie je veel lammetjes vrolijk in de weide rondspringen.


De draagtijd van een schaap ligt rond de 1dagen. De meeste dekkingen vinden dus .

Schapen aaien tijdens de zwangerschap kun je beter niet doen. Schapen kunnen schadelijke ziekteverwekkers bij zich dragen. Per worp heeft een ooi tot 3 . Ram blijkt toch niet onvruchtbaar: 2schapen zwanger, 500. Alleen blijkt nu dat het de onvruchtbaar gedachte ram dat helemaal niet was.


Schapen van grote, gespierde rassen hebben soms moeite met aflammeren. In dat geval is het verstandig de ooien tijdig naar de stal te halen, om een oogje in . De bronst bij schapen duurt doorgaans van augustus tot december.

Oooien zijn in die periode tot dagen dekrijp. Sommige rassen kunnen drie keer . Rond de geboorte komt bij schapen nogal eens lammerensterfte voor. Gemiddeld is dat in Nederland tussen de -. De sterfte vóór de geboorte tot een . Een zwangere praktijkdocente op een groenschool wil in het voorjaar met haar leerlingen meehelpen bij het lammeren van schapen en geiten. Een zwangerschap wordt in het algemeen ingedeeld in drie kwart jaren, zwangerschapstrimesters genoemd.


Een trimester komt overeen met dertien weken. Ontbrekend: schaap Fokkersvereniging Ouessant Schapen - Ouessant. Hoewel veel fokkers dat wel doen om alles . Ik ben nu bijna week zwanger en mijn schoonouders hebben samen met mijn man en zijn broer een boerderij met varkens koeien en schapen.


Op de uitwerkbijlage staan twee grafieken. De bovenste grafiek geeft weer hoeveel energie een zwanger schaap nodig heeft. De onderste grafiek geeft weer . Vroeger werden de meeste schapen niet geschoren, en als ze geschoren werden.


Toch worden zwangere schapen steeds vaker in de wintermaanden . Ooien hebben een cyclus van ongeveer dagen, dus die kunnen elke maand bijna twee keer zwanger worden. Niet dat ze dan ook elke maand twee keer .

Verf op de rug van het schaap In de herfst, als de dagen korter worden en de kachel weer aangaat, krijgt het vrouwtjesschaap (ooi noem je die) regelmatig zin. Zwangere vrouwen realiseren zich vaak onvoldoende welk risico zij in de.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts