woensdag 27 mei 2015

Soorten eik

Wanneer in het Nederlands over de eik gesproken wordt, gaat het meestal over de zomereik. De eik is voor het voortbestaan vooral afhankelijk van de gaai en van de eekhoorn. Soorten van het geslacht Quercus ( Eik ), P Leaf. Behalve de amerikaanse en wintereik schijnt Nederland vele andere soorten eiken te kennen.


Eiken zijn bomen die we overal als park- en straatboom tegenkomen. De bast bevat looistoffen die gebruikt worden in de lederindustrie.

Het mooiste exemplaar nabij Zutphen, dat nog nauwelijks tekenen van aftakeling vertoont, is de Eik van Epse. Een nauw verwante soort is de wintereik, Quercus . De grootte van de eikels hangt af van het soort eik. De eikels worden in Nederland en BelgiĆ« verspreid door de gaai en de eekhoorn. In Drenthe komen van nature twee soorten eik voor: Zomereik en Wintereik ( Quercus robur en petraea). De eik is een loofboom, waarvan meerdere soorten in Nederland te vinden zijn.


Als we het in Nederland hebben over de eik , bedoelen we de zomereik. Amerikaanse eik is een soort waarvan de jonge bomen goed bestand zijn tegen. In Nederland is de eik een veelvoorkomende boom.

Europese eik (Quercus petraea, de zomereik, of Quercus robur, de wintereik). Tussen het hout van zomereik en . Plantenfamilie behorende tot de napjesdragerfamilie. Jonge eiken houden vaak gedurende de hele winter hun verdorde blad vast. Op de soort komen meer dan 4verschillende organismen voor.


Geslacht: Quercus ( Eik ). Naamgeving (Etymologie): Quercus komt mogelijk van het keltische quer (fraai) en cuex (boom). De zomereik is in West-Europa misschien de boom die het meest tot de verbeelding spreekt. De bomen zijn groot en kunnen vele eeuwen . Eiken (5soorten ) hebben noten (eikels) in een bekervormig napje. Het gebruik van eik en andere hout soorten om smaak te brengen in bier, geniet van een heropleving, zeker bij diverse microbrouwerijen maar de laatste tijd . De belangrijkste hout- soort is de eik met een oppervlakte van.


Maak onderscheid tussen eikenbomen en andere soorten bomen. Eiken , die allemaal onder dezelfde genus (Quercus) vallen, vind je overal ter wereld in . Zomereik is een van de dominante soorten in het West-Europese bos. Solitaire eiken groeien sneller en hebben . Genus: Quercus Status: Ingeburger Soort Zeldzaamheid: Algemeen.


De eik is historisch een van de dominante soorten in het West-Europese bos. Je zou verwachten dat, wanneer je een bos op zijn beloop laat, de eik zijn positie .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts