donderdag 24 november 2016

Verteringsstelsel koe

Koeien eten alleen plantaardig voedsel. Toch red de koe zich hier goed mee. Het maagdarmstelsel van de koe. Indicator voor de stikstofbenutting van het melkvee.


Krijt (gram per koe per dag) houdt de hoeveelheid kalk op peil.

Lentegras bevat vaak veel onbestendig eiwit of zelfs nog onbenut stikstof. Onder vertering verstaan we de afbraak van voedsel tot kleinere . Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent. In de darm gaat de vertering verder en worden de vrijgekomen voedingsstoffen . Vertragen doorgang voedselbrij voor optimale vertering. Verteringsstelsel van de koe.


In de pens zitten meer dan 2verschillende bacteriƫn en typen protozoa.

Doordat de vertering vooral in de blinde darm plaats vindt, zetten paarden het . Maar hoe wordt dat gras verteerd? Dit helpt de koe met het . Er zijn koeien met een speciale dop in hun. De voeropname en vertering door Thomas Schonewille (Universiteit Utrecht).


De koe slikt het gras zonder te kauwen in. Dan komt het bij de eerste maag: de pens. Als de pens vol is, komt het gras beetje voor beetje weer in de bek.


Hun verteringssysteem is gespecialiseerd in het verteren van stevige plantencellen. Daarvoor heeft een koe een ander spijsverteringsstelsel dan de mens. Het verteringsstelsel van koeien zit zo in elkaar dat het goed overweg kan met deze stevige celwanden en beperkte hoeveelheid eiwit. Het spijsverteringskanaal van carnivoren zoals de leeuw is veel korter dan die van herbivoren (dieren die alleen planten eten, zoals schapen of een koe ) en . Een gnoe heeft net zoals een koe magen.


Het fijne, vloeibare voedsel stroomt door naar de boekmaag en tenslotte naar de lebmaag voor verdere vertering. Als de koeien echter van de ene op de andere dag zetmeelrijke en vezelarme. Nu mijn vraag: bevinden zich in de dunne darm van de koe.

Een gezonde koe vreet goe is attent, staat en loopt makkelijk en geeft de verwachte. Een langer spijsverteringskanaal betekent meer tijd voor de vertering en een groter oppervlak voor de. Omdat koeien veel bacteriĆ«n huisvesten in hun verteringsstelsel , zijn ze zeer . Het is belangrijk jezelf af te vragen wat er met kwaliteit wordt bedoeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts