woensdag 24 februari 2016

Hoeveel insecten zijn er

Er zijn wereldwijd ruim een miljoen soorten insecten bekend. Er zijn zowel voor de mens nuttige insecten die op grote schaal worden gekweekt als voor de mens schadelijke soorten die als plaaginsect worden beschouwd. Soms zijn er daarnaast drie enkelvoudige ogen (ocelli) op het voorhoofd . Sinds lange tijd buigen biologen zich over het feit hoeveel insecten er in totaal zouden kunnen zijn : de schattingen hierover lopen sterk uiteen van tot wel 20 . Hun lengte varieert van mm tot cm.

Verder bestaat er ook een zeer grote variatie aan lichaamsvormen. Insecten komen overal op aarde voor. Wanneer en hoe de insecten precies zijn ontstaan is niet bekend.


De oudste gevonden fossielen van insecten zijn ongeveer 3miljoen jaar oud maar er wordt . De aantallen insecten nemen drastisch af, en de soortenrijkdom ook. Hoeveel soorten insecten zijn er ? Wat is de oudste soort insect die nu nog leeft ?

Naar schatting zijn er dertigduizend soorten. Het aantal mijten per soort is onbekend. Ja, een insect heeft altijd zes poten - tenzij het insect tijdens zijn leven een poot is kwijtgeraakt, of met een ontwikkelingsstoornis is . Blijven mieren onder de grond met de sneeuw? Leven ze van een voedselvoorraad? Waar overleven de huisvliegen?


Zijn er insecten die winterslaap houden? Wespen vangen insecten , maar eten daar zelf weinig van, zij leven van zoetigheden. Als de wespenlarven er niet meer zijn is er ook geen voedsel voor de . Zo ging het aantal insecten in Schotland met procent achteruit. Niemand weet precies hoevéél er van elk soort zijn , zegt Sander . Veel mensen merken dat insecten achteruit gaan. Maar hoeveel minder vlinders en bijen zijn er dan precies?


En hoe zit het dan met die . Er zijn meer dan miljoen soorten insecten , hoe komt het dat er zoveel verschillende.

Er zijn zeker studies waaruit blijkt dat bepaalde insectensoorten sterk in aantal dalen. Maar er zijn er ook die stabiel blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts