donderdag 19 november 2015

Wat zijn insecten

Mieren kunnen bijten en spuiten soms tegelijkertijd mierenzuur, wat de pijn verergert. Er zijn wereldwijd ruim een miljoen soorten insecten bekend. Een insect heeft poten, dat is natuurlijk heel wat anders dan vogels,.


Er zijn veel insecten , voorbeelden daarvan zijn muggen en bijen. Typerend voor insecten is hun driedelige lichaam, dat uit kop, borstdeel (thorax) en achterlijf (abdomen) .

Insecten zijn geleedpotige, ongewervelde dieren. Dieren die wel een inwendig skelet hebben zijn bijvoorbeeld: vissen, vogels, . Dat is iets wat in ons land nog bijna niet voorkomt. Ze hebben namelijk geen skelet in hun lichaam, zoals wij wel hebben en . Spinnen worden door velen verkeerdelijk als insecten beschouwd.


Nochtans zijn er heel wat verschillen waar te nemen. Zo hebben spinnen bijvoorbeeld vier .

De oudste gevonden fossielen van insecten zijn ongeveer 3miljoen jaar. Je kunt zien dat hun pootjes uit meerdere stukjes (leden) bestaan. Weet jij alles over insecten ? Test je kennis met de insectenquiz van Nienke en Matthijs van De.


Je hebt insecten die nuttig zijn , en insecten die vooral irritant zijn. Daarvoor – en dat lijkt misschien een beetje gek – moeten we eerst weten wat een skelet is. Nuttige insecten zijn natuurlijke vijanden die alleen de schadelijke insectensoort op een natuurlijke wijze zullen bestrijden.


Verder zijn insecten onmisbaar als voedsel voor talloze andere soorten dieren. Voor we weten wat te doen, moeten we eerst de oorzaken kennen. Blijven mieren onder de grond met de sneeuw? Leven ze van een voedselvoorraad? Waar overleven de huisvliegen?


Zijn er insecten die winterslaap houden? En aan luizen, die samen met roetdauw alles wat onder de boom staat, zwart maakt. Toch zijn bomen door het herbergen van insecten ecologisch gezien zo . De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen.

De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts