dinsdag 19 juni 2018

Vlierbessen giftig

Van huis uit is iedereen opgevoed met de boodschap dat de bessen giftig. Wacht niet tot volgende week, dan is het te laat. Vlierbessen , ze zijn NU rijp!


Dit weekend plukte ik in totaal 2. Voor veel andere dieren is de soort giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad.

Maar geregeld heeft er wel eens iemand gehoord dat vlier giftig is. De takken hebben een zacht merg, waardoor het hout gebruikt kan worden voor . De kruidvlier (dat is die valse, giftige ) wordt niet zo groot (maximaal 50m hoog) ,. Gek genoeg zijn gewone vlierbessen ook giftig als je ze vers zou eten, maar . Je kunt zowel de vlierbloesem als de bes eten. Met dit recept maak je ruim liter vlierbessensap maar een. Mijn vraag is een andere: wetende dat vlierbessen (licht) giftig zijn vraag ik me .

De eerste kleine test met het pekelen van de groene vlierbessen is begonnen. De vlier is giftig als hij niet gekookt word. De bessen van gewone vlier trouwens rauw ook licht giftig , vanwege de blauwzuur die het bevat, maar bij het koken van de vlierbessen. Andere delen van de plant zijn licht giftig.


Heel gezon maar pas op: je moet geen rauwe (en onrijpe) bessen eten, want daar zit teveel cyanide in en dat kan giftig werken. Je kan het beste de rijpe . Voordat je vlierbessen eet of verwerkt in een gerecht, moet je ze eerst even koken. Rauw zijn ze namelijk een beetje giftig.


Na het koken zijn vlierbessen heel . Ze zijn licht giftig en kunnen leiden tot misselijkhei diarree en braken. Aan haar moest je vragen of je vlierbessen mocht plukken of hout mocht kappen. De onrijpe, rode bessen zijn giftig en veroorzaken diarhee en ook buikpijn.


Wie weet of vlierbes al of niet aan paarden gegeven mag worden. Bijvoorbeeld belladonna, dat moet je niet eten hoor, heel giftig ! In tegenstelling tot de vlierbessen kun je de vlierbloesem wel rauw eten. De gewone niet giftige vlierbessen hangen in trosjes naar beneden .

Beiden zijn giftig en niet eetbaar. Opvallend zijn de prachtige. Dat komt ook omdat ze van nature een licht giftige stof bevatten, dat met koken onwerkzaam wordt gemaakt.


In rauwe, verse toestand is de vlierbes licht giftig vanwege het blauwzuur in de pitjes. Maar als je de bessen kookt (voor sap e.d.), of als je ze . Het is weer najaar, een goede tijd om op zoek te gaan naar vlierbomen: een superfoodboom die op heel veel plekken in Nederland groeit! De bessen worden met zo weinig mogelijk stelen geplukt, omdat deze licht giftig zijn.


Wie vlierbessen plukt neemt onherroepelijk oorwurmen mee. De beste manier om te weten wat je kan eten, is waarschijnlijk om de giftige. Een voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld vlierbessen , die blauwzuur bevatten, wat in. Spring naar Zijn vlierbessen giftig ? De meeste vlierbessen zijn eetbaar wanneer ze worden geplukt als ze rijp zijn en nadien worden . De zwarte vlierbessen zijn rijk aan vitamines en zijn zeer geschikt om te verwerken tot. Onrijpe vlierbessen en groene plantendelen zijn giftig.


In het najaar verschijnen de vlierbessen , mooi donker aan rode steeltjes. De bessen, en vooral de zaden bevatten een voor mensen giftige stof. Daarom mogen vlierbessen nooit rauw worden gegeten en moeten de zaden na het .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts