donderdag 26 april 2018

Zwarte boktor

Boktor gezien, maar je weet niet welke soort? Met deze soortzoeker kun je alle soorten boktorren (Cerambycidae) van Nederland. Boktorren hebben als volwassen kever (imago) een langwerpig lichaam en sprieterige poten.


Ze zijn vaak mooi gekleurd. Wat ze vrijwel altijd onderscheidt van .

Hij behoort tot de familie boktorren en heeft een langwerpig lijf, vrij lange antennes en sprietige poten. De kleur is zwart met gele dwarsstrepen, hoewel er ook . Een boktor is een houtborende insectensoort, die in Nederland in veel woningen voorkomt. Ondanks dat een boktor zelf niet gevaarlijk is, zorgt de larve van een . Deze prachtige boktor ontdekte ik in een natuurgebiedje bij Devente, toen ik daar. Deze mooie soort heeft een opvallend zwart -geel strepenpatroon, dat aan . Niet elke soort boktor is schadelijk, sommige soorten boktor richten echter behoorlijke.


Je herkent de kleine wespenboktor aan een zwart lijf met gele strepen.

Hij is mat zwart van kleur. Poten en antennes zijn zwart met oranje. De larven ontwikkelen onder de bast. Hoe kun je de boktor herkennen? Een huisboktor is een zwarte kever.


Aan de voorkant zit de kop met daaraan twee vrij lange tasters, gevolgd . De boktor kevers zijn zwart of bruin en ongeveer tot mm lang. Over hun hele lijf hebben zij grijzige haren. De boktor is bruinzwart van kleuren heeft op zijn rug twee grijsgekleurde vlekken. Vooral de rode soorten vallen in de tuin erg. Harmonia axyridis var melanic.


Je kan veranderlijke boktorren in een rode, gele, bruine en zwarte kleur tegenkomen. Ook is de boktor te herkennen aan een langwerpig . Bijna geheel gele exemplaren komen voor, net zoals bijna geheel zwarte. Het is een algemeen voorkomende soort, . Een volwassen exemplaar is bruin tot zwart van kleur en heeft twee grijzige vlekken.


Een actuele inventaris van de soorten boktorren in het Meetjesland is onbestaande.

Beschrijving: kleine boktor met zwarte dekschilden. De boktor of huisboktor kan een ware plaag zijn en voor grote vernielingen aan. De kever is zwart of donkerbruin van kleur en kan tot 5 . Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje.


Het beste is dat te zien door zwart papier onder de gaatjes te leggen. Zeker sinds ik hier wa gelezen heb over boktorren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts