woensdag 15 juli 2015

Melkziekte

De ziekte treedt meestal op binnen uur na afkalven, maar kan . Ze kunnen minder goed op hun benen staan en vertonen een stijve en slingerende. Het is een ziekte die bij het rund in de meeste gevallen optreedt binnen uur na afkalven. Melkziekte is een tekort aan calcium in het bloed.


In een aantal gevallen komt melkziekte voor het . De symptomen lijken op elkaar en het verloop kan snel zijn.

Beschikt over een lichaamseigen calcium die binnen minuten beschikbaar is voor de koe! Door deskundigen aanbevolen! Bevat een combinatie van: Calcium, . Vervelend om een koe te hebben die niet in de benen komt van de melkziekte.


Het overkomt ons allemaal wel eens, toch? Heeft u de risicodieren voor afkalven. Deze week belde een veehouder onze praktijk voor een roodbonte vaars met vrij plotse productiedaling. De vaars was een maand gekalfd en nam de laatste 24 .

Uit nader onderzoek blijkt melkziekte regelmatig tot sterfte te leiden. Ook slepende melkziekte (acetonemie) wordt in deze periode met enige . Afhankelijk van het Ca-gehalte in het . De spieren kunnen niet meer functione- ren en er treden . Een aandoening van de koe die meestal net een kalf heeft geworpen , waarbij ze door de benen zakt en niet meer kan staan. Ook voor melkziekte behandelproducten geldt: op werkdagen voor 15u. Anders dan de naam doet vermoeden, . Alleen in het beginstadium van de ziekte heeft een behandeling zin, in een later stadium . Slepende melkziekte wordt vaak verward met melkziekte , maar bij slepende melkziekte is er spraken van vergiftiging door overmatige . Een lagere voedselinname in de periode rond het aflammeren kan leiden tot een lage calciumspiegel, waardoor de kans groter wordt dat de ooi melkziekte.


In de basis gaat het om een te kort aan calcium. Naast kalfziekte is slepende melkziekte (acetonaemie, ketose, …) wellicht de meest voorkomende aandoening bij melkvee vlak na afkalven. Alle geneesmiddelen en aanvullende diervoeding voor het behandelen of voorkomen van melkziekte bij koeien. Het ontstaat door een tekort aan calcium in het bloed.


TransitieBiks Ca-Binder is een door Nutreco . Rondom het afkalven stijgt de calcium behoefte van de koe, bij te weinig beschikbaar calcium kan een tekort aan calcium leiden tot melkziekte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts