woensdag 17 augustus 2016

Wilde bijen nest

Afhankelijk van de bijensoort worden zeer uiteenlopende ruimten als nest ingericht. Veel bijen, zoals deze pluimvoetbij, graven zelf een nest in de grond. Wilde bijen zijn zeer divers in uiterlijk en levenswijze.


Van kleine, zwartglimmende maskerbijtjes tot grote, harige hommels. Van nesten in holle braamstengels .

Honingbijen die zijn gaan zwermen, zijn niet gevaarlijk. Een imker zal het je demonstreren. Veel kleine bijen leven in holle, afgestorven stengels van kruidachtige planten( bijv. riet), in afgestorven holle ranken van braam en ook in holle takken van . Hoeveel soorten bijen zijn er?


Waar kan ik meer informatie vinden over de wilde bij? Is een honingbij ook een wilde bij? De meeste soorten wilde bijen maken een nest in .

De gehoornde metselbij is een vrij algemene bijensoort die haar nest in allerlei holle ruimtes maakt. Ze is dan ook gemakkelijk in bijenhotels aan te treffen. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit.


Enkele bijensoorten knagen graag hun eigen nestgang uit in dood hout. Ze maken een nest waar ze nectar opslaan in honingraten. Populaire nestplaatsen zijn . Over koekoeken en machomannen. Ieder vrouwtje bouwt haar eigen nest en verzorgt haar eigen broed. Eventueel kunnen ook andere beestjes gebruik maken van het nestblok , vooral . In tegenstelling tot de honingbijen hebben de solitaire bijen geen sociale levenswijze.


Nest maken, op zoek gaan naar voedsel en eieren leggen doen ze. Elk vrouwtje maakt haar eigen nestje. In elk nestje legt ze een hoopje.


Een paar plaatjes en een korte beschrijving van enkele soorten uit mijn tuin. Sommige wilde bijen graven nesten in de aarde. Nesthulp kan solitaire bijen en wespen ten goede komen.

De moederbij zoekt of maakt in haar eentje een nestplaats , meestal graaft ze een . Nestgelegenheid voor solitaire bijen. Naast voeding en de gelegenheid tot voortplanting heeft elke bij een nestplaats , een bijenhuisje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts