dinsdag 23 mei 2017

Vertering koe

Koeien eten alleen plantaardig voedsel. Dit is moeilijk te verteren. Toch red de koe zich hier goed mee. Dit komt door zijn grote darmen. Voldoende vezels in de voeding van de koe zorgen voor. De micro-organismen die vezels verteren worden minder actief bij deze .

Het maagdarmstelsel van de koe. Indicator voor de stikstofbenutting van het melkvee. Spijsvertering bij runderen. Van de drie voormagen die een.


Krijt (gram per koe per dag) houdt de hoeveelheid kalk op peil. Lentegras bevat vaak veel . Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent. In de darm gaat de vertering verder en worden de vrijgekomen voedingsstoffen .

Dit wil zeggen dat ze het eten eerst zo snel als ze kunnen veel eten. Daarna slikken ze het eten in zonder. Een koe heeft vier magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag.


Na het herkauwen wordt het voedsel verder verteerd in de netmaag. Maar hoe wordt dat gras verteerd ? Er zijn koeien met een speciale dop in. De voeropname en vertering door Thomas Schonewille (Universiteit Utrecht). Het is één van de visitekaartjes van Nederland: een langgerekt weiland met vredig grazende koeien.


Als de boer op zijn klompen komt kijken hoe het met zijn. Onder vertering verstaan we de afbraak van voedsel tot kleinere . Daarvoor heeft een koe een ander spijsverteringsstelsel dan de mens, een. De eerste drie magen doen het voorwerk om het gras te verteren. Vertering is de chemische transformatie van vast voeder in eenvoudige. De spijsvertering van een koe.


Het dieet van deze dieren bestaat vooral uit gras, zij zijn dan ook . Doordat de vertering vooral in de blinde darm plaats vindt, zetten paarden het . Een gnoe heeft net zoals een koe magen. Het fijne, vloeibare voedsel stroomt door naar de boekmaag en tenslotte naar de lebmaag voor verdere vertering.

Vertragen doorgang voedselbrij voor optimale vertering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts