maandag 15 mei 2017

Hollandse koeien rassen

Maar welke rassen zijn dat eigenlijk? Een motie van de PvdA is door de Tweede . Van het rund zijn er diverse rassen bekend. Van veel rassen zijn er meerdere kleurslagen en tekeningen erkend.


Heidekoeien in het Wekeromse Zand.

Holstein-Friesian (HF), is een Amerikaans zwart- of roodbont melkras. De HF is vooral voor de melk, slank (melktypisch) en mager, gebouwd. Vroeger bestond een groot deel.


Dit ras is voortgekomen uit het . Er lopen tegenwoordig tientallen verschillende koeienrassen rond in. Officieel heten deze koeien Holstein zwartbont of roodbont. Verslaggever Jurre van den Berg bezocht een boer in Drenthe die met zijn blaarkoppen in zijn maag zit. Bekijk in deze special de zeldzame koeien die de dupe .

Wereldwijd bestaan er vele honderden koeienrassen en rundveerassen met elk hun eigen ontstaansgeschiedenis, uiterlijk, karakter en . Geert Boink, voorzitter Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Boeren met vleesvee, natuurbegrazers en zeldzame rassen stappen naar de rechter uit protest tegen de nieuwe mestregels. Red de Blaarkoppen, Lakenvelders en andere zeldzame koeienrassen.


En de markante Lakenvelders als parkkoe bij landhuizen. In het Rundveemuseum Aat Grootes worden dieren van traditionele Nederlandse rassen bijeen gebracht en raszuiver voortgeplant. De typisch Nederlandse zwart-witte koe krijgt gezelschap van steeds meer buitenlandse rassen. Help de oude zeldzame koeienrassen te behouden! Hollandse 17e eeuwse meesters.


De koeien die wij kennen stammen af van het oerrund (Bos primigenius). Deze drie rassen werden tot het dubbeldoel- of melk-vleestype gereken dat wil . Er komt geen vrijstelling voor zeldzame koeienrassen binnen het. De adel vond het mooie, kleine koeien die leuk waren om hun landgoed door . Zeldzame koeienrassen , zoals de Blaarkop, Lakenvelder en Fries roodbonte. In het onderzoek Boer en Beleid maakten we onlangs een uitzending over de zeldzame koeienrassen.


Met een Europees fonds voor zeldzame koeienrassen kunnen we dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts