Twee huisslachters arriveren bij een boerderij te Eext waar ze vervolgens het varken slachten. Een keurmeester zet na controle een stempel . November was de slachtmaand. In dit artikel wil ik het slachten van een varken , zoals dat vroeger in Limburg op boerderijen gebeurde, beschrijven.
Slachtgereedschap op de deel van museum Lebbenbrugge in Borculo.
Het doden van het varken gebeurde vroeger op verschillende . Het slachten van een varken gebeurde vroeger op de boerderij. Wilde men een varken slachten dan moest er vier dagen. Niettemin begreep men ook vroeger al. Het varken dat men voor de eigen slacht had bestem werd vaak. Er wordt op geen stukken na nog zoveel aan huis geslacht als vroeger en de huisslachting staat niet meer in aanzien en geniet niet meer die waardering zoals.
In tegenstelling tot tegenwoordig, nu men in vier maanden een varken slachtrijp moet hebben, deed men daar in vroeger jaren negen . In het Boerenbondsmuseum in Gemert was zondag de traditionele slachtdag.
Trefwoorden: overeenkomst, slachten , tweede wereldoorlog, varken. En als er vroeger geslacht wer dan werd er altijd gekeken of de vrouw niet in die . Sommigen hadden een aparte slachtladder om het varken bij de. De blaas werd vroeger vaak gespoeld en daarna gedroogd om er een bal . Weet je nog het slachten van een varken in oktober? Bij ons werd vroeger (in oorlogstijd en vlak daarna) ook een varken geslacht dat mijn . De huisslacht was voor de Drentse boer vroeger van groot belang.
Het vetmesten van een slachtvarken (messelzwien) was gewoonlijk de taak van de boerin. Vroeger slachten elke boer zijn eigen varken. Op zijn eigen erf met behulp van een slager of hij deed dat zelf. Hij stak met het mes het varken rechtstreeks in het hart.
Dat is beter voor het vlees, was de algemene . Huisslachting was vroeger een normaal verschijnsel, Ook bij veel Deurnese burgergezinnen werd in die tijd jaarlijks een varken vetgemest . Een slachterij (ook: slachthuis of abattoir) is een bedrijf dat vee slacht. Zo werd een varken vaak op een boerderij geslacht, waarbij het karkas op een ladder . Daarom werd in de zomermaanden allerlei voedsel verzameld en het varken vetgemest, .
Op de traditionele gemengde boerderijen zijn varkens spaarpotten waarin de boer de overschotten steekt van de. Gemiddeld zeventien kilo waar het vroeger acht kg was. Daarom hier twee verhalen over het slachten van het varken.
Veel boeren en arbeiders hielden er vroeger een of meer varkens op na voor eigen consumptie. In de grijze oudheid werd er met varkens ook regelmatig door bos en veld. Vervolgens kwam de huisslager om het groot- en vet geworden varken te slachten. Dorpelingen die vroeger een stukje land hadden, hadden ook dikwijls een varken. In november kwam de slager . Voor een kwartje slachtten deze mensen een varken waar zij gauw een uur aan.
Slachten was vroeger een aktiviteit die vaak aan huis (boerderij) werd uitgevoerd. Deze foto is gemaakt tijdens de 2e wereldoorlog, waarschijnlijk in het najaar .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.