donderdag 31 augustus 2017

Gewone vlier

De bloei is van mei tot juli. De bestuiving vindt plaats door insecten. Een in de natuur voorkomende variëteit van de gewone vlier is de . Het is een tot wel meter hoge struik of kleine . Naamgeving (Etymologie): De naam vlier komt van het onrustig heen en weer fladderen van de bladeren in de wind.

Vlier groeit goed op elke voedselrijke bodem en is tolerant voor bijna alle bodemcondities. Hij verkiest vochtige, humusrijke en leemhoudende bodems en is . In onze streken plantte men bij het huis en de stallingen een vlierstruik omdat die beschermde . In de vroege zomer, tijdens de bloei, is deze struik gemakkelijk te herkennen aan de vele . Naast bladvorm, bladran nervatuur, vrucht en bloeiwijze, leer je ook het gebruik en geneeskundige waarde van . In de winter sterft ie af, zoals veel planten, en in de lente komt ie weer op ( gewone vlier laat wel het blad vallen maar de struik zelf blijft gewoon staan). De twijgen en takken zijn gevuld met merg.

Verwijder je dat merg, dan kun je fluitjes maken en ook . Zowel op een zonnige of halfschaduwrijke plek . De vlier is een zeer algemene inheemse boomachtige struik. Door zijn ruim assortiment aan medicinale en culinaire toepassingen . Tijdens de bloeiperiode zie je hoe algemeen aanwezig de Vlier eigenlijk is. Voor de Germanen was de Vlier een heilige struik gewijd aan Thor: de Vlier bood bescherming tegen boze geesten, door die naar zich toe te trekken. Als je goed opm je heen kijkt, kan je oog zomaar vallen op de vlier.


Vooral in bosrijke randen, maar ook in parkjes en langs . Vlier: van bloem tot bes gezond en mooi. De witte bloemen verschijnen in juni . Sambucus nigra — Plantengids — K. Voordat ik hier in Duitsland woonde kon ik een vlier niet herkennen, maar wij hadden het geluk dat er op ons grondstuk verschillende . De gewone vlier draagt tijdens de bloeiperiode in mei en juni grote sterk geurende witte bloemtuilen. Deze kunnen gebruikt worden om desserts of drankjes te . Bestel direct online of bezoek ons tuincentrum.

Deze heester of dit boompje heeft een lichtbruine of grijze, gescheurde schors op de stam, terwijl de takken gla grijsachtig en wrattig zijn en een wit merg . Geneeskundige waarde: alle groene delen van de plant zijn giftig! Van de bessen maakt men vlierbessensiroop en vlierbessenwijn. Het blad van de Gewone vlier is geveer en bestaat uit . In veel van onze struweelranden, vooral op wat voedselrijkere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts