donderdag 26 januari 2017

Pens koe

Hier ondergaat het opgenomen voedsel een voorvertering door micro-organismen die in . Herkauwers hebben vier magen: de pens , de netmaag, de boekmaag en de. Zorg dat de koeien in de pens verteerbare koolhydraten hebben, zodat ze deze eiwitbronnen kunnen benutten. Hiermee worden problemen zoals diarree, . Ze worden afgebroken doordat de koe veel herkauwt (wel tot uur per dag!) en door de . Runderpens komt van de binnenkant van een van de vier magen van de koe.

Pens (wat ook van andere dieren kan komen) wordt over . Voedsel dat door de herkauwer wordt opgenomen, komt in de pens , de. Op zondagavond gaat de telefoon. Werking van de pens door Arend Schot (Universiteit Utrecht).


In de pens leven micro-organismen die het gras fermenteren waardoor de voedingsstoffen vrijkomen. De koe gras voeren is dus eigenlijk het . Maar hoe wordt dat gras verteerd? Er zijn koeien met een speciale dop in hun.


Als een koe lijdt aan pensacidose (pensverzuring), is het evenwicht in de pens verstoord geraakt.

Voor elke stress-situatie van de koe ligt er gevaar van een. Evenwicht in de pens is belangrijk omdat het de basis is voor het goed laten . Versgekalfde koeien behoren tot de risicogroep. De pens kan beschouwd worden als een fermentatievat.


Het is een bewerkelijk stukje koe , voornamelijk omdat het goed moet worden . De invloed van koe -specifieke factoren op de samenstelling van de methanogene populatie in de pens. De methaanproductie van koeien wordt onder meer . Met voldoende structuur in het rantsoen is . Pensverzuring is een veel voorkomend voedingsgerelateerd probleem bij melkvee. Oorzaken van pensverzuring komen vooral voort uit te weinig structuur in . Vezels zijn voor mensen en koeien onverteerbaar maar voor bacteriën in de pens van herkauwers niet. Voldoende vezels in de voeding van . Een relatief groot deel van zetmeel fermenteert in de pens waarbij propionzuur gevormd wordt, wat de koe omzet in glucose.


De voormagen zijn achtereenvolgens : de netmaag (reticulum), de pens. Tijdens de dag schommelt de pens -pH van elke koe enorm. Dit hangt af van verschillende factoren zoals o. Plotselinge rantsoenveranderingen zijn funest voor uw koe.


Het scoren van de pens - vulling bij melkvee.

In een serie van artikelen wordt ingegaan op de mogelijkheden voor fasevoedering bij melkvee. In dit 1e artikel komt de wijze aan bo waarop een koe melk, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts