woensdag 25 januari 2017

Neonicotinoïden

Neonicotinoïden (ook wel “neonics” genoemd) zijn een groep neuro-actieve. De groep neonicotinoïden omvat acetamipri clothianidine, imidaclopri . De chemische familie van de neonicotinoïden is een groep werkzame stoffen die verwant zijn aan nicotine. Wetenschappelijk onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit ( EFSA) toonde aan dat neonicotinoïden rechtstreeks schadelijk zijn . Ze werken in op het centrale zenuwstelsel van insecten.

De EU verbiedt neonicotinoïden , maar lidstaten kunnen een ontheffing aanvragen. Het verbod op neonicotinoïden komt er. Experten van de EU-lidstaten hebben hebben vandaag het licht op groen gezet voor een verbod op het gebruik van neonicotinoïden in . De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa publiceerde deze week nieuwe onderzoeken over de schadelijkheid van neonicotinoïden voor . Het rapport bevestigt dat neonicotinoïden zorgen voor een groot gevaar voor veel verschillende diersoorten, zoals vlinders van het boerenlan kevers, . Een verbod van neonicotinoïden in de pil om het suikerbietenzaad zal bij tot procent van de telers zorgen voor een tot procent . Voldoende EU lidstaten hebben vrijdag april ingestemd met een verbod op neonicotinoïden. Het gaat om de middelen imidaclopri .

De Amerikaanse regering heeft besloten een onder president Obama afgekondigd verbod op de teelt van GMO-gewassen en het gebruik van neonicotinoïden. De voorbije jaren verschenen regelmatig studies die het schadelijk effect van neonicotinoïden (insecticiden) op bijen aantonen. Meestal ging het om studies . Pesticiden op basis van neonicotinoïden blijken ware “bijenkillers” te zijn. Dit werd recentelijk opnieuw bevestigd door het EFSA. Ze zijn té schadelijk voor onder meer bijen en vogels, . Belangrijke beslissing voor bijen nu de Europese Commissie haar tijdelijk verbod op neonicotinoïden doordrukt.


Al sinds de negentiger jaren verdenken imkers neonicotinoïden , ook systemische insecticiden genoem ervan bijensterfte te veroorzaken. Het voorstel van de Europese Commissie om . Nederland stemt in met inperking neonicotinoïden. De FOD Volksgezondhei Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu wenst een aantal verduidelijkingen te geven over de beperkingen van het gebruik van . Er komt een verbod op de giftige bestrijdingsmiddelen genaamd neonicotinoïden. De Partij voor de Dieren heeft zich jarenlang sterk gemaakt . Vandaag besliste SCOPAFF, het expertencomité van de Europese lidstaten, over het verdere gebruik van neonicotinoïden in . Suiker Unie roept de minister op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de nadelige gevolgen van een verbod van neonicotinoïden als . Naar aanleiding van de EFSA-evaluatie van de drie neonicotinoïden imidaclopri thiamethoxam en clothianidin heeft de Tweede Kamer een motie .

In de lente ontwaakt de hommelkoningin uit haar winterslaap en zoekt ze een plekje om een nieuwe kolonie te .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts