donderdag 25 juni 2015

Wilde bijen in de tuin

Wie wilde bijen aan het werk wil zien, moet voldoende nectarbronnen in zijn tuin voorzien en de bijen helpen te overleven. In de maanden daarvoor is het heel onwaarschijnlijk dat het een zwerm honingbijen is. Bijen : overzicht van in Nederland en Vlaanderen voorkomende wilde , solitaire. Je doet dat door de juiste insectenvriendelijke planten in jouw tuin te zetten.


Help ze een handje met een bijenhotel in je tuin. Zoekkaart voor bijensoorten die veel in tuinen voorkomen.

Zie hier voor meer informatie. Eenvoudige zoekkaart met goede . Bijen bestuiven planten en gewassen en zijn daarom erg belangrijk. Iedereen kent natuurlijk de honingbij, maar in ons land komen meer dan 3soorten wilde.


Sommige wilde bijen graven nesten in de aarde. Een paar plaatjes en een korte beschrijving van enkele soorten uit mijn tuin. De laatste weken kreeg ik een paar telefoontjes van mensen met bijtjes in hun tuin of rond hun huis. Omdat het nog vroeg op het jaar is en uit .

Het idee is om een half uur in je tuin alle wilde bijen te tellen en de stand door te geven. Deze info wordt verzameld om in kaart te brengen . In de meeste gebieden in ons land kunnen zo wel tot. Hoveniers kunnen bijvoorbeeld.


Tekst en beeld Arie Koster. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het . Hier hebben we toch een poging . Een wilde plant die toch veel voorkomt in onze tuinen , omdat ze ook op moeilijke plaatsen . Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van de planten in uw tuin. Ik heb sinds vorig jeer een nestblok gemaak uit tuinhout hangen waarvan op.


Maar ook wilde bijen hebben het niet gemakkelijk, door het verstrekken van het . Veel voedselgewassen rekenen op bijen om zich voort te planten via bestuiving. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk . In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zijn wilde bijen geen verwilderde. Ze bestrijden met gif is on- nodig en is risicovol voor jou en je.


Onlangs kregen wij een e-mail van een KNNV tuinambassadeur die zich afvraagt of de populariteit van stadsimkers en bijen houden in de stad . Met een bijvriendelijke tuin help jij de bijen om te overleven.

Een kwart van de 3soorten wilde bijen in Nederland wordt met uitsterven .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts