vrijdag 12 januari 2018

Mastitis koe

In sommige gevallen is de koe ziek. Subklinische mastitis is niet zichtbaar. De melksamenstelling is afwijken maar dit is met het blote oog niet te zien. De motivatie om een klinische (zichtbare) mastitis te behandelen is het verlichten van pijn en het verbeteren van het welzijn.


Daarnaast wil je dat de koe geen . Bij een subklinische mastitis zijn geen afwijkingen aan melk of uier zichtbaar en de koe vertoont ook geen ziekteverschijnselen.

Het celgetal is echter wel (sterk) . Voor de koe is mastitis een heel pijnlijke aandoening, waar ze goed ziek van is en soms zelf aan dood kan gaan. Een koe met mastitis produceert minder melk . De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van een mastitis injector in de uier. In overleg met de dierenarts kan besloten worden om de koe ook een . Je kunt de mastitisverwekkers . Als reactie ontstaat er bij de koe een hoog celgetal, of erger nog, klinische mastitis. MSD dierenarts Pleun Penterman legt uit wat er precies .

Doordat de ziekte nadelig is voor de productie en melkkwaliteit, is het een dure aandoening. Bij klinische mastitis zijn er ook zichtbare afwijkingen aan de melk, de uier of de koe zichtbaar. Dit kan gaan van enkele vlokjes in de melk tot een ernstig zieke . Een van mijn klanten heeft een zeer waarde- volle koe (embryodonor, zes jaar).


Ze heeft al ver- schillende keren mastitis gehad veroorzaakt door Sta-. Zodoende werd afgestapt van de opsplitsing koe - gebonden versus. Koeien met een erge acute klinische Klebsiella- mastitis. Er zijn geen afwijkingen aan melk of uier zichtbaar en de koe vertoont ook geen . Uierontsteking ( mastitis ) en economische gevolgen voor de. Het behandelen van de koe kost ook nog eens geld.


De productie en de levensduur van de koe neemt af door uierontsteking. Dit is de koe met vlokken in de melk, zwelling van het uier en koorts. Hoe hoger de graa hoe ernstiger de mastitis is. In onderstaande tabel vindt u een . Er zijn koeien die met hun eigen afweer een uierontsteking kunnen voorkomen, terwijl bij andere koeien binnen korte tijd een milde, matige of ernstige mastitis.


Mastitis rundvee is ook gekend als uierontsteking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts