maandag 29 januari 2018

Bijensterfte

Bijensterfte is niet als één begrip te duiden. Als we spreken over enkele bijen dan is er vaak niet veel aan de hand. Wilde bijensoorten en hommels verdwijnen in hoog tempo en honingbijen . Honingbijen en hommels zijn onmisbaar voor de bestuiving van groente- en fruitgewassen. Voor hun voeding zijn ze helemaal .

De sterfte van bijenvolken lag de laatste jaren rond de normale waarde van. De bijensterfte is de vijf laatste winters duidelijk lager dan in . Al gedurende enkele jaren is de bijensterfte in onze streken opmerkelijk groot. Vier oorzaken van bijensterfte.


Mijten, pesticiden, eenzijdig voedsel en slecht weer leiden tot de sterfte van bijen. Als de trend doorzet, hebben . In de winter of vroege voorjaar sterft het honingbijen volk.

Dit wordt ook wel verdwijnziekte of. Aan de andere kant van de wereld werkt Bart Jan Fernhout aan een baanbrekend project dat de wereldwijde bijensterfte moet stoppen. Het grootste onderzoek ooit naar de oorzaken van bijensterfte bevestigt opnieuw de oorzaak. Neonicotinoiden zijn schadelijk voor bijen.


Driekwart noemt het een ramp voor de voedselvoorziening . Ontwikkelingen in wetenschap , politiek en samenleving rond wereldwijde achteruitgang van bestuivende . Wetenschappers ontdekken oorzaak massale bijensterfte. Onderzoekers van de University of Maryland en het Amerikaanse ministerie van . Lefebvre een lezing aan de Universiteit Hasselt op uitnodiging van de afdeling . Dat is een hoopgevend cijfer. Al is er nog werk aan de winkel . Ook uit grote veldstudies blijkt nu: neonicotinoïden, de beruchte groep insecticiden, dragen wel degelijk bij aan de bijensterfte. Een groot onderzoek dat miljoenen kostte zegt dat neonicotinoïden (pesticiden) bijdragen aan bijensterfte.


Maar is het onderzoek wel . Wat zijn eigenlijk de consequenties daarvan? Petitie gericht aan de 2e Kamercommissie LNV: met als doel een aantal gerichte maatregelen nemen om.

Nederland kampt met een massale bijensterfte. Zo gaan we de bijensterfte tegen. Journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid. De afgelopen jaren is in ons land dertig procent van het honingbijenbestand te . Mobieltjes misschien oorzaak bijensterfte.


De straling van mobiele telefoons zou de oorzaak kunnen zijn van de tanende populatie honingbijen, zo blijkt uit een . Twee artikelen in Science leveren nieuwe stukken van de puzzel voor de redenen van bijensterfte. Hoogleraar Koos Biesmeijer .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts