donderdag 31 oktober 2019

Methaanuitstoot koeien

Koeien stoten meer methaan uit dan gedacht. Wat is de impact van melk op het milieu? Draagt de methaanuitstoot van koeien bij aan het broeikaseffect? En valt daar iets aan te doen?


Bij het verteren van zijn voedsel produceert koe jaarlijks gemiddeld 1kilo methaan , voldoende om een waakvlam continu te laten branden.

Chemiebedrijf DSM denkt een oplossing gevonden te hebben voor de methaanuitstoot van koeien. Een voedingssupplement met de naam . Niet de koe maar de micro-organismen in de pens vormen methaan uit waterstof. H2) en koolstofdioxide (CO2). Bij de anaerobe afbraak van het voeder worden.


Door aan het veevoer iets toe te voegen . In de laatste jaar is de methaanuitstoot per kg melk al succesvol met teruggebracht.

De uitstoot verder terugdringen vraagt een geïntegreerde . Groene innovatie: milieubesparende schetenvangers voor koeien. VS zorgen koeien voor van de methaanuitstoot. Europa gebruikt zelf een andere rekensystematiek en komt voor de Nederlandse melkkoe tot een methaanuitstoot van 1kilo per koe per jaar . Fabrieksrook en uitlaatgassen zijn slecht voor de aarde, maar koeien kunnen er ook wat van. Op basis van de huidige in-vitro techniek is het niet mogelijk om de methaanproductie door melkkoeien juist te voorspellen.


Methaan is als broeikasgas ruim twintig keer sterker dan CO2. Door het verteren van het voeder stoot ze, al boeren ongeveer 4gram methaan uit. De veestapel draagt aanzienlijk bij aan de uitstoot van het broeikasgas methaan. Een aangepast dieet kan ervoor zorgen dat koeien minder . Het softwareprogramma is erin geslaagd om de uitstoot van methaan afkomstig van de winden uit de darmen van koeien en buffels, . Jawin Klein Hegeman speelt met zijn koeien een subtiel spel om de methaanuitstoot zo laag mogelijk te houden.


Zeewier in veevoer vermindert methaanuitstoot koeien. Een boer van Prince Edward Island in Canada heeft . Methaan, een krachtig broeikasgas: feiten, getallen en opinies, o. Een ton methaan heeft hetzelfde broeikaseffect als ton CO2.

Dat komt van herkauwers en dan met name van koeien. Om methaanemissie door melkkoeien te verminderen wordt gewerkt aan een indicator voor methaanemissie door individuele koeien , genetische variatie in . Twintig tot dertig procent van de opwarming van de aarde is te wijten aan het door vee geproduceerde methaan. In de zuurstofarme bodems van diepe zoetwatermeren zitten grote hoeveelheden methaangas opgeslagen. Larven van pluimmugjes maken . Er zijn mogelijkheden om de methaanuitstoot te verminderen door het rantsoen voor koeien aan te passen of door te fokken op vermindering . Methaanuitstoot komt vooral door spijsvertering van koeien en andere herkauwers en door . Een koe die boeren laat draagt bij aan klimaatverandering: er komt methaan bij vrij. Veevoerfabrikant Provimi kijkt wat er beter kan.


Het belangrijkste broeikasgas na waterdamp en COis methaan. Bij herkauwers ( koeien , schapen, geiten …) gist het voedsel dat ze . Een grote toekomstige bedreiging voor de melkveehouderij is methaanuitstoot. Hoewel de discussie over de schade van het gas nog in volle gang is, worden .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts