vrijdag 22 november 2019

Mycotoxinen

Een mycotoxine (van het Gk. μύκης (mykes) fungus) is een gif (toxine) geproduceerd door een organisme van de schimmelfamilie, zoals paddenstoelen, . Kunnen mycotoxinen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid ? De belangstelling voor mycotoxinen in voer is al eeuwen oud. Vooral in sommige werelddelen zijn de problemen de laatste decennia groot. Schimmels scheiden mycotoxinen af, maar ook bacteriën kunnen sterke toxinen produceren.

Er zijn veel schimmels, en bacteriën met elk verschillende toxinen. Hoopvol is Van der Aar over een nieuwe aankomende generatie mycotoxine -ont- gifters. Mycotoxine is een gif dat geproduceerd wordt door een organisme van de schimmelfamilie.


Lees meer over de gevaren van mycotoxinen in paardenvoer. Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en zo onbedoeld in voedingsmiddelen terechtkomen. Natuurlijke toxinen in voedingsmiddelen: Mycotoxinen. Chemische feitelijkheden .

Ze kunnen ontstaan wanneer schimmels planten infecteren op het veld of bij uitgroei. De contaminatie van humane en dierlijke voeding met mycotoxinen is een wereldwijd probleem. Door de FAO wordt geschat dat tot van . Goed in- en uitkuilmanagement kan veel problemen . De giftige stoffen die door schimmels geproduceerd kunnen . Schimmels die op bijvoorbeeld granen, noten en vruchten voorkomen, kunnen giftige stoffen ( mycotoxinen ) maken die in ons voedsel terecht . Want dit probleem mag in deze sector misschien nog niet zo gekend zijn, toch zijn er in meerdere of mindere mate problemen met mycotoxinen. Mycotoxinen veroorzaken bij koeien vaker gezondheidsproblemen dan gedacht.


Als bepaalde niveaus mycotoxinen (bijv. aflatoxine B deoxynivalenol (DON), fumonisine, ochratoxine, zearalenone, T-toxine) aanwezig zijn in dierenvoeding . Graangewassen - Fusarium en mycotoxinen. Ze komen veelvuldig voor in ruwvoeders voor melkvee en vormen een bedreiging voor de . Het produchtschap diervoeder (PDV) stelt dat paarden (en varkens) een van de meest gevoelige gedomesticeerde diersoorten zijn voor mycotoxinen. OVAM werd regelmatig geconfronteerd met vragen uit de de afvalverwerkende sector omtrent de verwerking van mycotoxine besmette organisch-biologische . Zo heeft recent het FAVV . Ziekteverwekkers als bacteriën en virussen zullen over het algemeen niet zoveel problemen.


Het graan, dat in Europa geteeld wordt, kent nog steeds een zeer hoog risico op de aanwezigheid van mycotoxinen.

Regulier varkensvoer bevat, vaak zonder dat we er bij stilstaan, giftige stoffen: mycotoxinen. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door . Ieder jaar krijgt Eurofins Agro veel vragen over schimmels en broei in de kuilen. Nog vaker zijn er vragen over allerlei onverklaarbare gezondheids- en . Schimmels produceren stofjes om zich te verdedigen tegen bacteriën en andere schimmels. Schimmels in maïs(kuil), gras(kuil) en granen kunnen gifstoffen ( mycotoxinen ) produceren, zeker als er natte periodes zijn geweest tijdens de groei, oogst en . Bij de teelt van tarwe moeten we in eerste instantie de opbrengst in de gaten houden, want daar wordt op uitbetaald.


Mogelijk ben je tijdens het zoeken naar informatie over de kwaliteit van koffiebonen de term mycotoxinen wel eens tegen gekomen. Wat zijn dit en wat voor .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts