donderdag 7 februari 2019

Bijen in de stad

Het gaat slecht met de bijenstand in Nederlan dat is al langer zo maar dit jaar is helemaal een slecht jaar. Bijen houden in de stad wordt . In de stad is er voor de bijen meestal meer te vinden dan op het platteland. Wereldwijd gaan de aantallen bijen sterk achteruit, ook in Nederlan ook in Amsterdam.


Drie studenten productontwikkeling namen de problemen rond bijen in de stad onder de loep.

Ze kregen hulp van lokale imkers, Stad . Jaren geleden kenden onze akkers en weilanden een zeer rijke biodiversiteit. In sommige gevallen kleurden de akkers blauw van de korenbloemen die het. Door een aangepaste bloemrijke beplanting en ecologisch beheer kun je de leefomstandigheden voor bijen in de stad verbeteren.


In Nederland zijn we voorzichtig . Als je nu gaat zeggen dat ik gek ben om midden in de stad bijen te willen houden , heb je er niks van begrepen. Stadsimkeren is hot en niet .

Je zou denken dat steden en bijen niet samen gaan, maar toch doen bijen het heel goed in stedelijke gebieden! Jonge hommelkolonies zijn in de stad succesvoller dan op het platteland. Bloembakken aan balkons, lantaarnpalen en vensterbanken maken dat bijen beter in de stad kunnen leven dan op het platteland. Een imker vertelt waarom bijen zo belangrijk zijn, ook in de stad. Bij het bezoek aan de stadstuin van het EcoHuis en het bijenhotel wordt het leven van de . Het aantal bijensoorten in de stad is de afgelopen vijftien jaar met procent toegenomen . Brussel, een zoemende stad ? Wat verstaan we onder een stadsplant?


Die vraag is moeilijker te beantwoor- den dan je denkt. Kijk niet vreemd op van trossen bijen op vreemde plekken in de stad : van april tot en met juli gaat een aantal van de bijen op zoek naar een nieuwe plek. Wil je weten wat het belang is van onze honingbijen en andere bestuivers? Wat onze bijen ziek maakt en hoe je een steentje kan bijdragen aan de gezondheid . Imkerij Stad en Streek verzorgt bijenkasten in de stad. Dit lijkt misschien niet zo voor de hand liggend.


Imker Noël Vlaeyen zet bijenkasten op het dak van het stadhuis om de mensen bewust te maken dat bijen zeer nuttig zijn, ook in het centrum van de stad Diest.

Maar imkers in Parijs, Londen, . Vele tientallen soorten zijn zeldzaam, ooit eens één of enkele keren in Nederland . Steeds meer mensen maken zich zorgen over de achteruitgang van zowel honingbijen als wilde bijen. Dat zegt iets over de kwaliteiten van ons landschap,. Binnen en buiten de NVWC wordt de belangstelling voor bijen steeds groter.


Er zijn allerlei alarmerende berichten over de achteruitgang . De achteruitgang van biotopen, de versnippering . De laatste jaren gaan populaties van vlinders en bijen immers aan een sneltempo achteruit. De stad zal daarom een actieplan opmaken om de bijen in de stad meer kansen te geven. Ook het stadhuis komt in aanmerking om .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts